ЧУДНИТЕ СКАЛИ

СКАЛЕН ФЕНОМЕН

ЗА СКАЛИТЕ

Скалният феномен "Чудните скали'' са разположени на десния бряг на река Луда Камчия близо до село Аспарухово, "Чудните скали" са наистина много красива и впечатляваща скална композиция. Имат форми на островърхи, високи конуси и пирамиди. Погледнати отдалече приличат на полуразрушен древен замък.

„Чудните скали“ представляват масив от около десетина красиви скални игли с височина 40-50 м, наподобяващи кули на замък. Образувани са от въздействието на водата и вятъра върху варовика. Скалите изникват непосредствено от бреговете на язовир „Цонево”, където са най-стръмни и отвесни.

Феноменът се състои от три масива, по цялата им дължина са прокопани три тунела, през които минава автомобилен път, направен от натрошени камъни. Тъй като се виждат от главния път, скалите често привличат пътуващите, които отбиват, за да се насладят на гледката. Обектът е със свободен и безплатен достъп.

СКАЛЕН ФЕНОМЕН ЧУДНИТЕ СКАЛИ

ЗАНИМАНИЯ

Ако сте запалени по скалното катерене, трябва да знаете, че Чудните скали не са подходящи за този вид спорт, защото са много ронливи. Но съвсем близо до тях се намира друг масив скали, които са оборудвани с 18 маршрута за скално катерене от шеста до десета категория. Тук е проведено едно от републикански първенства по катерене.

Непосредствената близост на скалите до язовира дава възможност да съчетаете посещението до природната забележителност с риболов или да си направите приятен пикник сред природата.  В района има доста интересни пещери, скални масиви и дупки, някои обитавани от едри грабливи птици.

Ако решите да поостанете, то в близост се намират достатъчно хижи и вили, които ще ви предложат добри условия за почивка.

Забранено е на територията на природната забележителност чупенето и рушенето на скалите, както и поставяне на рисунки върху тях.

СКАЛЕН ФЕНОМЕН ЧУДНИТЕ СКАЛИ

КАК ДА СТИГНЕТЕ

Чудните скали се намират на около 90 км югоизточно от Варна, като за предпочитане е пътят през Провадия заради качествената пътна настилка. Ако пътувате с кола, можете да стигнете непосредствено до скалния феномен, който е на 3 км от отбивката за с. Аспарухово (не се влиза в селото).

Табела за природната забележителност има непосредствено преди отбивката вляво. Пътуването с БДЖ от Варна е с пътническия влак за Аспарухово, а от жп гарата пеш за около час се стига до скалите.

СКАЛЕН ФЕНОМЕН ЧУДНИТЕ СКАЛИ

ОТЗИВИ

Silvia Stoyanova

Google отзив

Мястото е страхотно. Освен самите скали наоколо има и няколко не особено трудни за изкачване възвишения, от които се разкрива удивителна гледка към язовира и местноста.

Наталия Малчева

Google отзив

Красиво място за релакс. Най-голяма е насладата при посещение на защитената местност с лодка или кану по водите на язовир Цонево.

Дора Лазова

Google отзив

Чудните скали са са едни от уникалните творения на майката Природа!Завладяващо място!

Velicka Todorova

Google отзив

Невероятна гледка и причудливи форми на скалите! Предизвиква вълнение и показва силата на природата.

Даниел Манолов

Google отзив

Прекрасно място. Хубаво е да разгледа. Чудесно е за снимки. Стига се лесно.

Stanislav Popov

Google отзив

Чудните Скалите са разкошно място. По-неизвестно отколкото би трябвало.


ЯЗОВИР ЦОНЕВО И ЧУДНИТЕ СКАЛИ 
Този сайт е неофициален информационен сайт, направен със цел развитие на обекта и туризма в района.
Сайтът не е свързан с местните власти и община.

 Изработка и поддръжка ФиУеб ЕООД

Made with Mobirise ‌

Free Web Page Maker