СЕЛО АСПАРУХОВО

ЗА СЕЛОТО

Село Аспарухово се намира в североизточна България и е част от община Дългопол, област Варна. Това е малко, но живописно село, разположено в подножието на Стара планина, в живописното дефиле на река Луда Камчия и на брега на язовир Цонево. Намира се на 85 км югозападно от град Варна и на 15 км от гр. Дългопол. През селото преминава международен автомобилен път E7, който свързва Румъния, България и Турция.

Релефът е разнообразен и интригуващ - язовир Цонево се вие сред живописни сипеи и причудливи скали, а обширните плодородни поля се редуват със зелени заоблени възвишения. Климатът е умерено-континентален и се характеризира със студена зима с обилни снеговалежи, прохладна пролет, горещо лято и пъстроцветна, топла есен. Надморска височина - 84 м.

Селото има около 700 постоянни жители, но през почивните дни и летният сезон в селото идват много хора от различни краища на страната, привлечени от възможността за риболов и отмора сред живописната природа в селото. В миналото селото се е наричало Овчага и Ченге.

СЕЛО АСПАРУХОВО

ИСТОРИЯ

От „дженк“, което значи бой, битка, идва второто име на селото - Ченге. То загатва за големият брой славни битки, които са се водили в района. И до днес това име се използва от хората в общината, а дори и в областта.

В началото на 20 в. районът е посетен от известният археолог Карел Шкорпил, който отбелязал, че ченгени са смугли, скулести, тънконоги и си приличат като братя. Изказал е предположение, че навярно са далечни потомци на аспаруховите българи.

Затова през 1934 г. селото е преименувано на Аспарухово. През 1970 г. голяма част от старото Аспарухово е залята от язовир Цонево, а селото е било преместено на по-високо място.

СЕЛО АСПАРУХОВО


ЯЗОВИР ЦОНЕВО И ЧУДНИТЕ СКАЛИ 
Този сайт е неофициален информационен сайт, направен със цел развитие на обекта и туризма в района.
Сайтът не е свързан с местните власти и община.

 Изработка и поддръжка ФиУеб ЕООД

Created with Mobirise ‌

Free HTML5 Website Maker