ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Рояшки скален манастир

Рояшки скален манастир

Рояшкият скален манастир се намира в местността Дженевиз канара, на ръба на Рояшкото плато, на 2км от село Рояк. Според изследователите от 3-5 век той е бил тракийско светилище, а в Средновековието се е превърнал в християнска монашеска обител.

И до днес в предверието на манастирската църква могат да се видят надписи, в които се споменават имената на владетелите Михаил Асен и Иван Александър. От двете страни на скалния венец има разположени манастирски килии на няколко нива, а в средата му могат да се видят малки ниши, изпълнявали ролята на гробници.

Водопад Куза скока


Водопад Куза скока

Водопад Куза скока се намира в землището на село Лопушна, община Дългопол, Варненско.

Водата се спуска от 10 м и образува малко езерце. Водопадът е труднодостъпен. Природата около него очарова с красотата си.

Екопарк Водениците


Екопарк Водениците

Екопарк Водениците се намира край село Сладка вода, община Дългопол. Обхваща 450 дка горска площ в защитената местност Водениците. На територията на екопарка може да бъдат разгледани десетки видове защитени животни и растения.

В района има пещери, воденици, места за почивка и игри, чешми и др. Екопаркът е изключително подходящ за фототуризъм.

Скала Свинската глава


Скала Свинската глава

Скала Свинската глава е скално образувание, което се намира на юг от скалния феномен Чудните скали, в местността Затворения камък.

Очертанията на скалата много наподобяват фигура на свинска глава и са образувани в следствие на термално и ветровито изветряне и денудация на ценомански пясъчници. Причудливите форми на скалата са причина много туристи да проявяват интерес към тази формация.

Ярамаз каяЯрамаз кая

Ярамаз кая се намира в община Бургас и представлява интересно скално образувание с нагънат релеф и червеникав цвят. В превод означава Непотребната скала.

Мястото е свързано с легенди за Вълчан войвода. Има скални изсичания, наподобяващи столове или щерни. Пътят от село Булаир е черен и труден за кола, а от Езларя до Ярамаз кая е само за джип.


ЯЗОВИР ЦОНЕВО И ЧУДНИТЕ СКАЛИ 
Този сайт е неофициален информационен сайт, направен със цел развитие на обекта и туризма в района.
Сайтът не е свързан с местните власти и община.

 Изработка и поддръжка ФиУеб ЕООД

Designed with Mobirise ‌

Web Page Design Software